115
Foto: CTM Lyng

Har du fremdeles ikke komfyrvakt?

Den gir økt sikkerhet i boligen, og er noe du absolutt bør vurdere å skaffe deg

For CTM Lyng AS

Trine Dragsten

CTM Lyng AS

1. april 2022
For CTM Lyng AS

Trine Dragsten

CTM Lyng AS

1. april 2022
Foto: CTM Lyng
Foto: CTM Lyng
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220401075717610.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220401075717610.jpg?maxwidth=900
Foto: CTM Lyng
Foto: CTM Lyng
0

Er du blant dem som kan bekrefte at du har glemt å slå av kokeplata en eller flere ganger? Det er du i så fall ikke alene om, og over 1600 ganger i 2020 gikk det faktisk så galt at brann- og redningsvesenet over hele landet måtte rykke ut til branntilløp på komfyrer. Hovedårsaken til branntilløpene i 2020 relaterte seg til tørrkoking, og de reelle tallene er trolig enda høyere enn statistikken forteller oss.

Svært mange av disse branntilløpene kunne vært unngått dersom flere hadde hatt en komfyrvakt. En komfyrvakt har nemlig som oppgave å overvåke kokeplatene slik at det ikke oppstår brannfarlige situasjoner. Dersom temperaturen blir så høy at det kan være brannfarlig, vil den gi fra seg alarmsignaler slik at beboerne i huset får anledning til å reagere. Hvis det ikke skjer noe vil komfyrvakten kutte strømmen til koketoppen slik at en brannfarlig situasjon blir avverget. Det er også mulig å bruke en timer-funksjon som slår av kokeplatene etter en gitt tid.

994
TrueFalsec-151

Ikke sikkert du må ha det, men det er veldig smart

Formelt sett er det kun påbudt å installere komfyrvakt i nye bygg eller dersom det legges opp en ny elektrisk kurs til komfyren. Dette har vært et krav siden 2010 og gjelder både i boliger og fritidsboliger. Dermed er det mange som ikke er omfattet av påbudet, og dersom dette er tilfelle for deg gjør du ingenting galt ved å la være å installere komfyrvakt. Sikkerheten den tilbyr gjør likevel at myndigheter som brannvesenet og uavhengige aktører som Norsk Brannvernforening, anbefaler alle å installere en komfyrvakt.

Selv om du tenker at du har full kontroll på kokeplatene, kan det nemlig oppstå situasjoner der en komfyrvakt vise seg svært nyttig:

  • Du blir opptatt med andre ting midt i matlagingen, enten det handler om barnas lekser, en viktig telefon som må besvares eller annet.
  • Du har barn som er så store at de lager mat på egenhånd, typisk når de er alene hjemme etter skoletid.

Vi vet også at flere eldre dessverre omkommer som følge av komfyrbranner hvert eneste år. For en del grupper av eldre mennesker som fremdeles bor hjemme, vil en komfyrvakt kunne gi livsviktig hjelp.

1213
Bilde av CTM Lyng komfyrvakt montert på vegg over koketopp og komfyr
Bilde av CTM Lyng komfyrvakt montert på vegg over koketopp og komfyrBilde av CTM Lyng komfyrvakt montert på vegg over koketopp og komfyr
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220401075833386.jpg?maxwidth=2000https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220401075833386.jpg?maxwidth=900
  • ADD IMAGE

0
TrueFalsec-151
0

Mange muligheter som passer alle kjøkken og behov

CTM Lyng har markedets største utvalg av komfyrvakter. I sortimentet finner du både trådløse og kablede modeller med sensorer i flere ulike design og som kan leveres i forskjellige farger. Deres takmonterte mKomfy Hybrid leveres eksempelvis med transparent front slik at du kan sette på skins med farge/design som står i stil med kjøkkenet. På alle andre modeller kan du velge mellom sort, hvit eller aluminium.

Du kan også velge mellom modeller beregnet på veggmontering og montering i tak eller ventilator. I sum betyr valgmulighetene at alle kan finne en modell som passer behovet og som glir ubemerket inn på kjøkkenet.

Når det gjelder montering, kan CTM Lyngs komfyrvakter deles inn i tre kategorier:

  • Modeller for fast tilkobling som er beregnet på nybygg eller prosjekter der hele eller større deler av det elektriske anlegget på kjøkkenet skiftes ut.
  • Modeller med et relé som monteres i tavle/fordelingsskap – perfekt for rebabilitering der det er vanskelig å komme til stikkontakt
  • Modeller som kan kobles til komfyrstikk eller vanlig stikkontakt, som er beregnet til prosjekter der du kun skal ha komfyrvakt uten å gjøre andre arbeider med det elektriske anlegget.

Sistnevnte modeller er såkalt Plug & Play og kobles mellom eksisterende stikk og komfyr/platetopp. Dette arbeidet kan du gjøre selv. Modellene for fast tilkobling og med relé må monteres av elektriker da det involverer arbeid på det faste elektriske anlegget i boligen. Alle CTM Lyngs komfyrvakter er produsert i Norge, har hele 7 års garanti og kjennetegnes av kvalitet og brukervennlighet.

Les mer om komfyrvakter fra CTM Lyng ved å besøke denne temasiden eller sjekke ut sortimentet her.

2182
TrueFalsec-151
left -1 TrueFalsec-151
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181203120618954.png #FFFFFF
Les også